Üzemeltető: Blogger.
RSS

Mauri Kunnas:Mikulás


Hiteles beszámoló a finnországi Korvatunturi-hegy tetején élő Mikulásról meg a manóiról

Igaz,hogy az Óperenciás-tengeren és az üveghegyen innen,de azért messze-messze,a finnországi Lappföldön magasodik a Korvatunturi.Aneve finnül "fül-hegyet" jelent,az alakja ugyanis leginkábbemberi fülre emlékeztet.Azon a tájon télidőbenmég a nap se süt ki,legfeljebb a sarki fény dereng halványan a kietlen fehér  pusztaság fölött.Ennek a hegynek a legeslegtetején különös falu kuporog:házak,műhelyek,istállók.És ki hinné-egy apró repülőtere is van!Avilávégi helyecskét jóformán senki sem ismeri.Csak nagy ritkán botorkál arra egy-egy öreg lapp,mert mondjuk véletlenül eltévedt a havas hegycsúcsok közt.Alig akad azonban ember,aki elhinné,amit a kis piros házikókról mesélnek.Mert hát kinek jutna eszébe ilyen helyen falut építeni?Hogy kinek?Hát a Mikulásnak!
Íme,itt él minden gyerek Mikulása,a kedves fehér szakállú öregúr,aki egész évben azon fáradozik,hogy mindannyiunknak szép karácsonya legyen.A Korvatunturin lakik öregecske feleségével és sok száz manójával meg rénszarvasával.Senki sem tudja,hogyan érkezett a Korvatunturira,még kevésbé,hogy honnétjött.Őt magát is hiába kérdeznénk:legfeljebb sejtelmesen mosolyog hófehér bajsza alatt.Talán már maga sem emlékszik azokra az időkre.

A manók korábban állítólag az emberihajlékokat és az erdőket oltalmazták,de az utóbbi évekbenmár annyira elviselhetetlennek találták a gyárakkal és ipari létesítményekkel elcsúfított modern nagyvárosokat,hogy szorultságukban a békés,hófödte északitájon kerestek menedéket.
A nyugdíjas házi- és erdeimanó-házaspárok nem haszontalan kenyérpusztítók Mikulás házában:ők készítik a karácsonyiajándékokata jó gyerekeknek.Szinte mindenhez értenek.Vannak közöttük asztalosok,ácsok,takácsok,szakácsok,cipészek,festőművészek, írnokok,nyomdászok...sőt mégkényes gépezetekhez értő műszerészek is!

Januártól decemberig,egész évben szorgalmasan munkálkodnak.Rengeteg az elkészíteni-,megtervezni-,megszervezni- és elintéznivalójuk.Szerencsére a Mikulás irodájában remek titkámanók dolgoznak.
Afaluban napkeltétől napnyugtáig pezseg az élet.A manónép reggel mennyei zabkása illatára ébred.Az apró termetű,hosszú szakállú öregurak egy szempillantás alatt kiugranak az ágyból,és a reggeliző asztalhoz szaladnak,egyikük se m szeretne lemaradni Mikulásné asszony fenséges zabkásájáról.Bár,tekintve az üst hatalmas méretét,ez teljesen valószínűtlennek is tűnik.Miután jól megtömték a pocakjukat,a manóapók munkához látnak.Mikulásné asszonynak és a manófeleségeknek is temérdek a dolguk:főznek,sütnek,takarítanak,eteti a Korvatunturin élő sok-sok állatot.Akad bőven mosni-,varrni-és stoppolnivaló is,mert nem minden manó ügyel a ruhájára munka közben.Előfordul,hogy valamelyik odaszögezia kabátját a munkapadhoz,a másik meg ragasztót önt a zsebébe.Mindent összevetve Korvatunturin vidáman és jó kedvűen telik a nap.Nem csoda hát,hogy a vadon élő állatok is szívesen töltik a telet a Mikulás háza táján.
Este a fárasztó munkanap után mindenki lefekvéshez készülődik.A legelcsigázottabb manókat fürdés után azonnal elnyomja az álom.Mások még elmajszolnak még valamit az ágyban,vagy olvasnak néhány oldalt kedvenc könyvükből.
Egy manónak nincs szüksége túl nagy helyre.többnyire megelégszenek egy  kényelmes ággyal és egy kicsi polccal vagy néhány fiókkal,ahol kedvenc tárgyaikat tarthatjá.Mikulásné szerintzűrzavar és rendetlenség uralkodik a manók szobájában,de ez őket egy cseppet sem zavarja.Épp ellenkezőleg,ők így érzik jól magukat.
Artúr,aki valaha egy istállónyugalma felett őrködött,igyekezett megszokni a vetett ágyat,de hiába.Szerinte nincs jobb az illatos,puha szénakazalnál.
A manógyerekek,mint minden rendes kisfiú és kislány,iskolába járnak,ahol írni,olvasni,számolni,énekelni és rajzolmi tanulnak.
Legtöbbjüknek az állattan a kedvence.Ezen nincs is mit csodálkozni,hiszen Korvatunturin olyan szelíd vadállatok élnek,hogy a manógyerekek nyugodtan belenézhetnek bármelyik farkas  szájába,hogy megszámolják a fogait.
Tanáruk a földrajzórán nem ismer tréfát..Elvégre minden rendes manónak  tudnia kell,hol fekszik Ausztria,izland,Koppenhága vagy Köln.
A manóiskolában sokkal több szabás-varrás,fúrás-faragás óra van mintmáshol,és ezeketa tantárgyakat igazi mesterek és művészek oktatják.A legszebb iskolai munkák még a Mikulás puttonyába is bekerülhetnek."
A pásztromanók időnként a lappok oszloplábakon álló házaiban töltik az éjszakát.Ezeket eredetileg azért építették így,hogy a vadállatok meg ne dézsmálják a pásztorok élelmiszerkészleteit.
A Mikulás rénszarvasai reggeltől estig a környező hegyeket-völgyeket járják,és zuzmó után kutatnak.Az állatokat  természetesen a hajdani erdei manók és leszármazottaik őrzik,akik réges-rég hozzászoktak már a kinti élethez.Nagyon szeretnek a jámbor és szófogadó rénszarvasokkal dolgozni.Munkájukat kiváló terelőkutyák segítik.
A műhelyekben dolgozó manók közül sokan  szívesen cserélnének helyet a pásztormanókkal.Különösen ősszel vágynak a szabadba,amikor a hegyek-völgyek gyönyörű pirosba,sárgába és rozsdabarnába öltöznek.A piros sapkás pásztormanók bújócskázás közben olyankor szinte láthatatlanná válnak.A Mikulás rénszarvasai egytől egyig pici csengőt viselnek a fülükben,így ha valamelyik elkóborol,a lappok azonnal megismerik és visszakísérik a csordához.
A korvatunturin vagy egy tucat különféle üzemben folyik a termelés:van itt asztalosműhely,festőműterem,szövőszoba,fazekaspince és még sok minden más.Az asztalosműhelyben mindíg hatalmas a lárma:nyiszognak a fűrészek,kopognak a kalapácsok,zümmögnek az esztergapadok,sivítanak a fúrók,és csak úgy kavarog a levegőben fűrészpor.Az ügyeskezű asztalosmanók ajándékokat készítenek gyerekeknek.Az egészen apró fagyöngyöktől az óriási baseballütőig bármit meg tudnak csinálni.Nagyon óvatosak és egy pillanatra sem kalandozik el a figyelmük,mert veszélyes gépekkel dolgoznak.

A nyomdászmanók egy óriási nyomdagépen színes csomagolópapírokat,jegyzetfüzeteket,könyveket és társasjátékokat készítenek.Könnyű felismerniőket,mert ujjaik állandóan feketék,a szakállukat pedig különleges módokon viselik:némelyek hosszú copfbafonják,mások felkötik a fejük tetejére.Nem valamiféle divatot igyekeznek követni-hiszen ha  a szakálluk szabadon lengedezne,könnyen becsípődhetne a nyomdagép hatalmashengerei közé.Vagy mondjuk belelógna a vége egy vödör festékbe!"
A Korvatunturin egy percre sem áll meg a munka Estergaházy Péter keze alatt ég a munka,Sróf Sámuel pedig egykettőre felszereli a pengéket a korcsolyacipőkre.
Az öreg bütyköli Éliás a legjobb szerelő.Mindent tud az autókról.
Enyvesszakállú Tóbiás okleveles ragasztómester.Vajon hogyan ragadt rá ez a furcsa név?
Az újszülött játékbabáknak temérdek ruhára van szükségük.Rokolya Rézinek rengeteg a dolga.Fúró Feri bácsi a furulyákra készíti a lyukakat.Vigyázat!Pingáló Máli néni épp a festékszoró pisztolyával lövöldöz!
A kész játékokat a műhelyekből a raktárba szállítják.Itt eleinte csak mindenféle különös alkatrész található:egy láda taligakerék,egy zsák babaláb,egy hordónyi rigónyak-rugó.Ámahogy közeledik a december,ezek szép lassan eltűnnek,s helyüket a polcokon szebbnél szebb játékok foglalják el.A raktáros és leltáros manók feledata összeszámolni,hogy van e elegendő babakocsi minden típusból,és feljegyezni,hogy hány kismackó és hány nagymedve készült.A temérdek játék roppant csábító,ám manógyerekeknek semmi keresnivalójuk a játékraktárban.Ha a raktáros manók újra és újra ki nem kergetnék őket a szabadba,az összes gyerek folyton a raktárban lábatlankodna.És ugyan hogy lehetne zűrzavarban hibátlanul számolni?
Természetesen a manók sem dolgoznak mindíg:nyaranta nyaralni mennek.Olyankor mindenre ráérnek,hiszen egyáltalán nem megy le a nap,éjjel-nappal fent ragyog az égen.A manók ilyenkor a hegyekben kirándulnak,az udvaron üveggolyóznak,porcelánt festenek vagy a szinkronúszó produkciójukat gyakorolják.Még egy műkedvelő rezesbandájuk is van.A zenekari tagok igyekeznek olyan hangosan fújni,hogy mihamarabb világhírűek legyenek.
A Mikulás állítólag szenvedélyes horgász.Gyakran látni,amint lábujjhegyen lopakodik a csónakház felé,-különösen ha rázendít a rezesbanda.A manók nemigen tudják mire vélni a Mikulás hobbiját,annál is inkább,mert rendszeresen otthon felejti a horgászbotot.
Az utóbbi időkben a manók egyre többet lépnekszínpadra.Vilmos,Az amatőr színjátszó csoport művészeti vezetője és az előadások rendezője korábban a Nemzeti Színház védőszentje volt.0 comments:

Megjegyzés küldése