Nugátos mézeskalácslikőr - démétértől
Hozzávalók:
30 dkg nugát vagy nutella
4 dl kávétejszín
1,5 dl konyak vagy vodka
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés: A nugátot gőz fölött megolvasztjuk. Levesszük a tűzről, megszórjuk a mézeskalács fűszerrel, hozzákeverjük a tejszínt és a konyakot, alaposan kikeverjük, majd finom szűrőn átszűrjük. 24 órát állni hagyjuk, hűtőben tartjuk.
Mindig jól hűtsük le (ne fagyasszuk semmiképp), és az ebéd vagy vacsora tálalása előtt mindenkinek öntsünk egy kis kupicával.
Készíthetjük intenzívebb fűszerezéssel vagy több alkohollal, és adhatjuk ajándékba is csinos üvegekbe töltve, karácsonyra például tökéletes! Egyedi címkével, szalaggal szép és finom ajándék.
Variálhatjuk a fűszerezését is, játszhatunk az ízvilággal. Kiemelhetjük a gyömbér vagy a fahéj ízét, esetleg az ánizsét, de készíthetünk saját fűszerkeverékkel is. Ehhez chilit, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget, esetleg citrusport vagy rózsaborsot mozsárban törjünk össze. Figyelni kell az arányokra, és törekedni arra, hogy minden íz érezhető legyen, de egyik se tolakodó. Ha marad fűszerkeverék a „likőrgyárból”, azt tehetjük teába, habos kávé tetejére, süteménybe, koktélba.
Meg még néhány a netről:
http://bulac.lapunk.hu/tarhely/bulac/dokumentumok/hazilag_keszitheto_italok.pdf
http://videosmart.hu/video/vanilias-mezes-likor-keszitese-karacsonyra
http://www.koktelrecept.hu/cognac-au-lait
http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20111207-fuszeres-forro-italok-nem-csak-karacsonyra.html
0 comments:
Megjegyzés küldése