Üzemeltető: Blogger.
RSS

Házi gyurmák


5 perc alatt Play-doh minőségű gyurmát lehet vele gyártani
2 bögre liszt
1 bögre apró szemű só
2 bögre langyos víz
2 tk borkősav/citromsav
1 ek olaj
ételszínezék (ha nincs, fehér gyurma lesz belőle)
Közepes lángon kell kavargatni. Ez eleinte könnyű, aztán nehezedik a dolog. Amikor már úgy érzed, nem lehet tovább kavargatni (pár perc csak), akkor ki kell kaparni a lábasból és még melegében kézzel átgyúrni. Kész. Műanyag zacsiban kell tárolni, akkor sokáig nem szárad ki. Ha meg kiszárad, jöhet az újabb adag.
Jó főzőcskézést!

A másik fajta ezt régebben használtam a házilag készült süthető gyurma:
20 dkg finomliszt
20 dkg só
1 ek glicerin
1 dl hideg víz
A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni.
Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.


Modellező gyurma: http://fabolfabrika.blogspot.hu/2012/09/modellezo-gyurma-keszitese-hazilag.html


Főzött gyurma kukoricakeményítővel (állítólag kiégetés után is hófehér marad):
kukoricakeményítő + só:
http://imamomnotaprofessional.blogspot.hu/2010/12/kidtastic-christmas-ornaments.html
kukoricakeményítő + szódabikarbóna:
http://woodsidekitchen.blogspot.hu/2010/11/clay-christmas-decorations.html
És egy magyar nyelvű recept:
http://www.tyukanyo.hu/articles/2/291/szarithato_fozott_gyurma-1.html

0 comments:

Megjegyzés küldése