Üzemeltető: Blogger.
RSS

Tésztasaláták

Narancsos tésztasaláta

25 dkg farfelle vagy orsó vagy bármilyen mutatós tészta
1 salátauborka
2 kisebb lilahagyma
2 narancs
1 jonatán alma
3 evőkanál citromlé
1,5 dl joghurt
1 dl tejföl
1 evőkanál majonéz
3 evőkanál narancslé
csipet só, cukor és fehér bors

A rugalmasra főzött tésztát egy tálba tesszük. Az uborkát hámozzuk (el is maradhat) kettévágjuk és belsejét kikaparjuk. Húsát vékony szeletekre  vágjuk. A lilahagymát szintén megtisztítás után vékony szeletekre vágjuk (félbe szoktam vágni). A narancsot megpucoljuk és gerezdjeit kifilézzük (ha nagy kisebb kockákra vágom). Az almát félbevágjuk magházát kiszedjük és szintén vékonyra szeleteljük, majd citromlével meglocsoljuk.

A joghurtot a tejföllel, a majonézzel a narancslével, és a fűszerekkel kikeverjük. A közben kühült tésztát elvegyítjük a zöldségekkel és gyümölccsel majd a mártással. A tészta még vehet fel a mártásból ezért több mártást szoktam készíteni, ha nem azonnal fogyasztjuk.
Pikáns ízű saláta. Jó étvágyat!

Zöldbabos tésztasaláta

30 dkg csőtészta
25 dkg zöldbab
10 dkg szeletelt sonka
10 szem olajbogyó
1 csokor petrezselyem
1 fej lilahagyma
2 evőkanál majonéz
2 dl tejföl
2 evőkanál borecet
csipet só és őrölt bors

A kifőzött tésztát egy tálba tesszük. A fagyasztott zöldbabot kis vízben puhára pároljuk majd leszürjük (a vízből 3 evőkanálnyit félreteszünk). A sonkát vékony csíkokra vágjuk. Az olajbogyót felszeleteljük . A megmosott petrezselymet is apróra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és vékonyan felszeleteljük.
A majonézt a tejföllel az ecettel a petrezselyemmel, a főzővízzel és a fűszerekkel összekeverjük.
A tésztához adjuk a zöldbabot, a sonkát, az olajbogyót és a hagymát. Végül a mártással is elkeverjük. Jó étvágyat!



KARÁCSONYI TÉSZTA/   Démétér

Mondjuk a kifőtt tésztát átforgatni pirított fenyőmaggal, kesudióval, meg áfonyával, csöpp mézzel? Szerintem melegen is, hidegen is tök jó lehet.
 Vagy ki lehetne keverni egy pohárka narancslevet pirított fenyőmaggal, darált dióval, pici mézzel, reszelt almával, és ráönteni a tésztára.
Még olyat is el tudok képzelni, hogy igazán karácsonyos legyen, hogy piros meg zöld almát vágsz össze hámozatlanul kockákra, közben citromlével locsolgatod, hogy ne barnuljon. Egy serpenyőben vajon megpirítasz diót, fenyőmagot, rászórsz cukrot és fahéjat. Jó kis ropogós-illatos lesz. Rumba vagy likőrbe áztatott vörösáfonyát is vehetsz egy-két marékkal. Na, és akkor mindezt össze lehet keverni a kifőtt tésztával. Tálalás előtt egy kanálnyi mézet lehet rácsorgatni.
 Vagy mondjuk narancskockákat, mandarinkockákat, mogyorót és marcipánt lehetne kikeverni vele...
Az almás-sajtos tésztasalátákat szeretitek? Mert azt is lehet karácsonyosítani pirított magokkal és kis narancshéj-reszeléssel.
 Vagy csinálni egy jó fűszeres (chilis-fahéjas-szegfűszeges-gyömbéres) körtekompótot, és azt összeforgatni a főtt tésztával meg egy nagy adag tört dióval.
(A végén tejszínben feloldott mézes öntettel keverem össze.)



KARÁCSONYI TÉSZTASALÁTA/   Démétér nyomán

25 dkg tészta roppanósra főzve
1 narancs leve és héja, 10 dkg áfonya, 1 maréknyi fenyőmag, vagy mandulaforgács pirítva, 2 dl tejszín, 1-2 ek méz
A narancs levében beáztatjuk az aszalt áfonyát, majd összekeverjük a tésztával. A tejszínt langyosra felmelegítjük, és feloldjuk benne a mézet, majd lazán összekeverjük a tésztával.
Mennyei, karácsonyi íze van!

Ez kicsit édeskés, kicsit pikáns. Finom langyosan és hidegen is. Természetesen karácsonyi tésztából készítsük!

0 comments:

Megjegyzés küldése