Üzemeltető: Blogger.
RSS

Sokféle likőr receptje


Elvileg picire kell vágni a csokit. De mivel az én csokim a hűtőben volt tárolva, ezért én reszeltem. Így nem okozott gondot a masszában/tésztában a csokidarabok elvágása, igaz homogénebb a tészta tőle


Ahol csak az van írva, hogy alkohol, az 96%-os tiszta szeszt jelent. Anno amikor ezeknek a recepteknek jelentős rész készült, még simán lehetett a patikában tiszta alkoholt kapni. Ma már sajnos nem lehet.
Elvileg a Metróban van, de bűndrága.
A legjott helyettesítő még a vodka, mert annak nincs jelentős aromája, szaga mint  a rumnak, vagy a pálinkáknak. Csak ezesetben több kell belőle, mert a vodkának kevesebb az alkohol tartalma. Kóstolni kell!:)))) és adagolni bele a szeszt.


 Egy csomó iitóka receptje..

Én ebből az első béliszt szoktam elkészíteni.
BAYLEY’S
6 evőkanál kristálycukor, 2 tojás sárgája, 1 csg vaníliás cukor, 2 csg capuccino por (hagyományos ízesítés nélküli 1 adagos por, nagyobb kiszerelésűnél én kb 4 evőkanálnyit teszek bele) 3 dl tejszín, 2 dl rum.
Először kevés tejszínnel lassan kikeverjük a hozzávalókat, majd lassan tovább adagoljuk hozzá a tejszínt, és ha már minden anyag eloldódott benne, akkor adjuk hozzá a rumot is. Szinte azonnal fogyasztható, de csak javít az ízén ha pár napot áll, érik. Én hűtőben tárolom.

BAYLES’S  kicsit másképp (Filus Évitől származó recept)
4 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 2 csg vanyliás cukor, 1 evőkanál méz, 2 kiscsomag kapuccino por, összekeverni, hozzáadni 6 dl tejszínt, és 4 dl whiskey-t.

CSOKI LIKŐR

1 l tej, 40 dkg –szerintem lehet kevesebb is.- cukor, 6 tojás, ˝ vanília rúd –hmmm, talán a víníliás cukor, vagy vanília aroma is jó bele- 10 dkg hagyományos kakaópor, 3 dl alkohol.

A tojás sárgáját ki kell keverni a cukorral, kakaóval, hozzáadni a tejet, jól összefőzni. Ha kihűlt, 3 dl alkoholt kell hozzáadni. (lehet többet is)

KÁVÉ LIKŐR
4 adag erős előre lefőzőzött duplakávé, 4 dl víz és 40 dkg cukor (szerintem ez is lehet kevesebb) felfőzni, és ha kihűlt 3 dl alkohol kell bele. Érdemes minőségi, finom, zamatos kávéból készíteni. Nagyon finom ízesítő lehet ez a likőr nyáron kávé,  és vanília fagylaltokra, inkább felnőtteknek.

RUM-PUNCS
4 dl vízet 35 dkg cukorral felfőzni, ha kihűlt 1-1 rum és puncs aromát beletenni és 3 dl alkohollal összekeverni (megdobható a szirup némi narancs, citromhéjjal, ánizzsal, szegfűszeggel és fahéjjal, ízlés kérdése)

TOJÁSLIKŐR (Anyukám receptkönyvéből)
40 dkg cukor, (szintén lehet kicsit kevesebb) 2 csg vaníliás cukor, 4 cm hosszú vanília rúd (vagy aroma, természetesen nem cm-ben mérve) 3 dl víz, felfőzni, és kihűteni.
5 tojás sárgáját 5 evőkanál porcukorral alaposan kikeverünk, 2 dl tejszínt teszünk hozzá, majd a kihűlt sziruppal összeöntjük, végül 2 dl alkoholt teszünk hozzá ( talán lehet itt is 3 dl az alkohol) Ezt mindenképp legalább 7-10 napig állni kell hagyni, ajánlott naponta egyszer összerázni.

TOJÁSLIKŐR 2
1 l tej, 40 dkg cukor (talán lehet kevesebb), 6 tojás, ˝ vanília rúd (vagy cukor, vagy aroma) 1 csg kókusz reszelék (10 dkg-os)
˝ l tejet a kókusszal vaníliával felfőzni. A 6 tojás sárgáját a cukorral jól kikeverni és hozzáadni a maradék tejet, majd szintén felfőzni. Ha kihűlt összeönteni, a kókuszt leszűrni, jól kinyomkodni, végül 2,5-3 dl alkoholt hozzá keverni. Naponta felrázni.

NARANCSITAL
60 dkg narancs, 4 dkg citromsav, 1 l hidegvíz. A narancsot tisztítani, feldarabolni (egynek a héja is mehet bele) leönteni a vízzel, hozzáadni a citromsavat. 2 napi állni hagyni nem túl meleg helyen, majd felfőzni, leszűrni és átturmixolni. 8 litervízzel 1 kg cukrot felfőzni , kihűteni és a két levet összekeverni, majd üvegekbe kimérni.. (ez a recept addig volt nagyon közkedvelt amig nem lehetett mindenféle üdítőket, gyümölcsleveket kapni a boltokban)

Tejszínes fehér csoki likőr
Hozzávalók: 20 dkg fehér csoki, 3 dl tejszín, 3 dl fehér rum, 5 dkg porcukor, fél rúd vanília
A tejszínt a félbevágott vaníliarúddal együtt felforralom. Lehúzom a tűzről és hozzáadom az apróra tördelt fehér csokit és a porcukrot. Addig kevergetem, amíg a csoki teljesen elolvad. Ha nehezen olvadna a csoki, óvatosan még lehet kicsit melegíteni a keveréket. Ha már alig langyos, hozzáadom a rumot, majd üvegekbe töltöm. Én nem szoktam kihalászni belőle a vaníliarudat, egyrészt szerintem dekoratív, másrészt így intenzívebb lesz az íze. Hűtőben tárolom


Itt is van még néhány: http://eleuszisz.blog.hu/2007/10/19/likorok_italok



AMARETTÓS, MARCIPÁNOS CSOKILIKŐR/   Démétér-rágica

 2 bögre tejszínben feloldok 30 dkg jó minőségű csokoládét, és 30 dkg marcipánt. (Lereszelem. Az is lehet, hogy még több marcipán is mehet bele.) Közben egy edénykében 3 púpozott evőkanál holland kakaót kevés tej hozzáadásával simára keverek, és a tejszínes csokoládékrémhez adom, folyamatos melegítés mellett, majd 1 bögre karamellszirupot, és én tetézve az élvezeteket még cukorszirupot is teszek bele. (Ha sűrűre szeretnéd, akkor 1:1 arányban a cukrot és a vizet, ha hígabbra, akkor 1:2 arányban.) Ezzel is összemelegíted, majd simára kevered, de eredendően az szokott lenni. Ha kész, akkor levesszük a tűzről, és ha kicsit hűlt hozzá lehet önteni az Amarettót. Kb 2-3 dl-t, vagy ahogy az ízlésed kívánja.

KARAMELL SZIRUP/   Démétér

Egy kilónyi kristálycukrot tegyünk fel a tűzhelyre, vastag falú lábosban, lassú tűzre. Ez szépen, lassan elkezd melegedni, majd olvadni, aztán karamellizálódni. Legyünk résen, nehogy leégjen - kavargassuk gondosan. Amikor úgy a harmada, fele olvadozik és rózsaszín, akkor ne olvadjunk el mi magunk a gyönyörűségtől, hanem dobáljuk bele a fűszereket. Három fahéjrúd, hat-nyolc szegfűszeg, egy teáskanálnyi őrölt gyömbér és egy citrom reszelt héja kerüljön bele, és csavarjuk bele a citrom levét is. Én egy liternyi vízzel szoktam felönteni.
Ekkor a karamellizálódott részek sértődötten megdermednek, de mi ettől ne zavartassuk magnkat. A szép, lassú tűz felett át fog olvadni az egész. Főzzük addig, lassan, halk gyöngyözésben, amíg sűrű, majdnem krémes sziruppá nem válik. Két hétdecis üveget szokott megtölteni, ha leszűrtem.
Ez a szirup tea, kávé ízesítésére kiváló, főleg a téli időszakban. Fagylaltra is lehet önteni, aztán pirított dióval, mogyoróval vagy mandulával, esetleg pisztáciával megszórni. A likőröket is lehet ezzel édesíteni, ha mi magunk készítjük el a gyümölcslikőröket. Puncsba, forralt borba is tehetjük. És persze kimagozott, félbevágott gyümölcsöket (almát, körtét, barackot) lehet benne párolni, és mondjuk vaníliafagylalttal enni. Megéri a próbát.



CITROMLIKŐR ahogy rágica csinálja

4-5 citrom
1 lime
0,5 kg cukor
0,5 l vodka

Egy szélesebb szájú üvegbe beleöntöm a vodkát, és belerakom a citromok és a lime héját. (Zöldséghámozóval a legjobb.) 10-14 napig érlelem. (Közben bele-beleszippantok. :DDDD
Fél liter vízből és a cukorból szirupot főzök, lehűtöm, majd beleszűröm a citrom levét is. (Frissen csavart, vagy a héjuktól megfosztott citromok lefagyasztott leve is jó.)
Összekeverem és még pár napig érlelem.
Kellemes, enyhe inkább nyalakodós itóka lesz, és a színe is gyönyörűséges.


FLÓRIÓ/   Sarapod

7 dl testes száraz vörösbor, - pl: egri bikavér - 1 mandula aroma - mert pisztácia aroma nálunk nincs - 3-4 kanál cukor - de ízlés szerint - egy fél liter Piroska meggyszörp, - eredetileg meggy lé kéne - és 3-4 dl tisztszesz. Lehet vodkával helyettesíteni.
A bort kiöntöm egy magas edénybe, majd belerakom a cukrot, addig keverem míg el nem olvad. Beleöntöm a szörpöt, az aromát és a tiszta szeszt. Ekkor megkóstolom, de ne legyen nagyon édes.
Üvegekbe rakjuk, de ne teljesen tele, és be a kamrába. Ha arra jár az ember jól teszi, ha egy kicsit felrázza.
Remélem érthetően írtam le. Eredetileg meggy léből csinálják, amit nyáron tesznek el, és pisztácia aromával készül, de én még nálunk nem láttam boltba ilyet.




CSOKILIKŐR aiméejane-től
 4 dl vodka, 2 csomag tortadara, 40 dkg cukor és fél liter víz, ezeket összefőzöm, kihűtöm és üvegekbe töltve tárolom az ünnepig.

0 comments:

Megjegyzés küldése