Üzemeltető: Blogger.
RSS

Menü - borcsamama

Fejben nagyjából összeállt a karácsonyi menű is.

Mindenképpen pulykanyak levest szeretnék, valószínű a tárkonyos, sajtgaluskás változat.
Lesz töltött káposzta - lefagyasztva inséges időkre vagy váratlan vendég érkezésére.
Almával sült süllő mazsolás rizzsel - erről már mutattam képeket
Wellington sertésszűz- ribizli vagy áfonya dzsemmel töltött párolt almával
Őzgerinces csirkemell, fele mennyiségű hússal mint az eredeti recept, helyett különféle zöldségekkel - pl. répa, brokkoli, stb.
Baconbe tekert hagyma és gomba májas töltelékkel
Párolt zöldségek, krumplipüré, mandulás, almás töltelék tepsiben sütve /nagyon fincsi/.
Gesztenyés téli saláta  /Kifőztük 2011/12/


....és a sütik

Narancsos csokis keksz citromos változatban is.
Kakaós cooki
Mézesek
Beigli /mákos,diós, gesztenyés-aszaltszilvás/
Fahéjas keksz /Kifőztük 2011/12/
Gesztenyés piskótatekercs
Vaniliakrémes palacsinta eperöntettel, tejszínhabbal
Mákkrémes palacsinta vanilia öntettel


Bevallom őszintén, még soha nem csináltam ezt a levest pulykanyakból, csak csontmentes húsokból, de hát előbb-utóbb mindent ki kell egyszer próbálni.

Csontmentes húsból általában fél kilót használok, kevés olajon 1 fej hagyma társaságában /egészben hagyom/ megdinsztelem, majd kicsit később hozzáadom a karikára vágot répát és zöldséget is, azzal tovább dinsztelem. Egy idő után felengedem vízzel, teszek bele sót, borsot, babérlevelet, friss tárkonyt - ha nincs akkor szárítottat- , egy csokor petrezselymet, ételízesítőt, egy erőleves vagy húsleves kockát, ha van akkor zöldpaprikát , és addig főzöm, hogy a hús már puha legyen.  Akkor kihalászom a felesleges dolgokat -hagyma, tárkony, petrezselyem, paprika-  hozzáteszek ízlés szerint gombát -szeletelve.
1 dl tejszínből /főző/ és 1 evőkanál lisztből habarást készítek, beleöntöm a levesbe, összeforralom, beleszaggatom a galuskát, ami pár perc alatt puhára fő.  A végén tárkonyecettel ízesítem.  Van amikor a galuskával együtt még apróra vágott petrezselymet teszek bele.

Sajtgaluska: /jó már akkor bekeverni, mikor odateszed a levest/

1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 2 ek. gríz, só, bors, annyi liszt, hogy ne legyen kemény, és kb. tíz deka reszelt sajt.  Én sokszor csinálom füstölt sajttal is.


0 comments:

Megjegyzés küldése