Üzemeltető: Blogger.
RSS

Lekvárok

Narancsos almalekvár Démétértől

Megpucolunk nagyjából két és fél kiló almát, folyamatosan locsolgatjuk közben néhány citrom kinyomkodott levével, hogy ne barnuljon. Folyamatosan, pucolás közben akár három egész citromot használhatunk fel erre. Ezután lereszeljük a meghámozott almát, és még egy citrom levével összekeverjük. Belereszeljük négy nagy narancs héját és belenyomkodjuk a narancsok levét is. Megszórjuk egy púpozott kávéskanálnyi fahéjjal, egy fél kanálnyi őrölt gyömbérrel és ugyanennyi szerecsendióval. Három kanál mézet csorgatunk rá, és egyelőre úgy harmincdekányi kristálycukrot. Feltesszük a tűzre, és lassú tűzön főzögetjük. Amikor már elég forró, hogy összeérjenek az ízek, megkóstoljuk, és kiegészítjük annyi cukorral, amennyit ízlésünknek megfelelően felvesz - attól függ, mennyire volt édes az alma és a méz.
Van, aki pürésíti ezt a masszát, miután jó alaposan átforralta - én szeretem benne hagyni az almareszeléket, mert gyönyörűen úszkálnak a fehér almaszeletkék a narancshéjtól megfestett aranyszínű lében. Nagyon szép lekvár egyébként.
Amikor jó alaposan átforrt, négy zacskó zseléfixet keverünk hozzá, üvegekbe töltjük (öt-hat üveget szokott megtölteni), és nem dunsztoljuk, csak még forrón megfordítjuk az üvegeket, “rácuppantjuk” a lekvárt a fedőre, és mehetnek is a kamrába. Karácsonyi süteményekhez isteni!

Narancslekvár 2:

A befőttesüvegeket és a fedőket kiforrázzuk.
A narancsokat megmossuk, megtöröljük, majd sárga héjukat krumplihámozóval vékonyan levágjuk, és deszkán gyufaszál vastag­ságúra felszeleteljük.
A narancsok fehér héját és belső hártyáit eltávolítjuk. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha szeletekre bontjuk, a szeletek alját éles késsel levágjuk, és kifordítjuk őket a belső hártyából. Ha nem vagyunk elég alaposak, akkor kesernyés lesz a lekvár (persze aki így szereti, az szándékosan hagyhat rajta a héjból).
A narancshúst felkockázzuk, kilónként hozzáadunk egy-egy hasonlóan előkészített citromot is. Hozzáöntjük a tisztítás során kifolyt levet is, valamint a sárga héjdarabokat.
Dzsem kocsonyásítót adunk hozzá, a tasakon szereplő adagolás szerint. Ízlés szerint édesítővel és esetleg fahéjjal vagy szegfűszeggel ízesítjük. A gyümölcsöt felforraljuk, majd kis lángon, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcsdarabok szétmennek.
Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Narancslekvár 3:

Egy könnyű narancslekvár recept:
60 dkg cukrot 1,5 dl vízzel sziruppá főzni.
Míg a szirup fő megpucolni 1 kg narancsot, 2 db citromot. A fehér héját le kell szedni, a hártyája marad; mert abban van a pektin, ami sűrít.
A felkockázott gyümölcsöt a szirupba tölteni kb. 25-30 percig főzni.
Ha az ünnep alatt elfogy (miért ne fogyna el?) , még szalicil sem kell bele.
Kb. 3 kisüvegnyi adag


Muskotályos körte lekvár:

A hozzávalók:
3 kg érett vilmoskörte
4 dl muskotályos bor
1 citrom leve
90 dkg kristálycukor
3 szem szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj

A meghámozott körtéket kicsumáztam és darabokra aprítottam, egy citrom levével összekevertem, hogy ne barnuljon meg. A befőző lábasba tettem a borral és a 3 szem szegfűszeggel és kevergetve elkezdtem főzni, elég nagy lángom, mert a bornak párolognia kell. Nem tartott azért ez sokáig, hiszen a körte puha volt és elég hamar szétfőtt. Kihalásztam a szegfűszegeket és tessék- lássék a merülő mixerrel még pépesítettem egy kicsit. Ezután adtam hozzá a kilónkénti 30 dkg cukrot, összesen tehát 90 dkg-t és a mokkáskanálnyi őrölt fahéjat. Kislángon kevergetve addig főztem, amíg már elég sűrűnek találtam. Mire besűrűsödik, különlegesen finom zamata lesz, ízei koncentrálódnak



Almalekvár gyömbérrel és mézzel

Hozzávalók:

 25 dkg cukor,25 dkg méz,2 kg alma,2 db citrom,1 csomag dzsemfix,csipetnyi fahéj,gyömbér,szegfűszeg.

 Elkészítés:
Hámozd meg az almákat, vágd ki a csutkájukat és darabolt kicsi darabokra. Locsold meg a citrom levével. Tedd lábosba és kezdd párolni. Ha megpuhult, add hozzá a fűszereket és pépesítsd mixerrel. Tedd hozzá a cukrot, a mézet és a dzsemfixet is, majd forrald pár percig. Kóstold meg óvatosan, és ha kell, lehet utófűszerezni. Adagold kicsi üvegekbe. Az üvegeket használat előtt fertőtleníteni kell. Tegyél az üvegek tetejére celofánt, úgy csavard rájuk a kupakot. Állíts fejjel lefelé az üveget néhány percig, majd mehetnek a száraz dunsztba!



--
Sokféle lekvár Eira-tól: http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=736315

0 comments:

Megjegyzés küldése