Üzemeltető: Blogger.
RSS

Fahéjas almalekvár


a fahéjas almáslekvár nagyon egyszerű!

Rövid története:  az okt. 23-i hosszú hétvégén a szentedrei skanzenban voltunk, és ott árultak mindenféle lekvárokat, többek között fahéjas almát is, de egy kicsi üveg lekvár 800.- Ft-ba került, mert házi készítésű és nem tartalmazott tartósítószert. Hát én ennyit nem adok egy almalekvárért! Innen jött az ötlet, amit ma megvalósítottam.


Hozzávalók:

1,5 kg alma, 25 dkg cukor, örölt fahéj és 1cs. zseléfix


Az almát megpucolva lemértem, és lereszeltem nagy lyukú reszelőn, így kis alma csíkokat kaptam, (nem volt kedvem elővenni a húsdarálót, ha ledarálod, esetleg turmixolod, akkor szerintem pépesebb lesz). Ha nem akarod hogy megbarnuljon lehet citrom levével locsolgatni, de én ez nem tettem az örölt fahéjtól úgyis barnás lesz az egész. Amikor ezzel készen voltam bele a fazékba és hozzákevertem a cukrot, ízlés szerint az örölt fahéjat, (nem mértem csak úgy szórtam bele) valamint a zseléfixet, én 3:1-est használtam, és a leírásnak megfelelően nagy lángon felforraltam, majd pár percig még főztem és zutty bele az üvegbe, celofán a tetejére + kupak és ment a polcra fejjel lefelé állítva. Kb 2db normál befőttes üveg lesz belőle. (nekem 1 befőttes + 3 kisebb üveg lett)
Nem tudom ki milyen zseléfixet használ, de az ott megadott gyömölcs mennyiségnél kicsit többet tettem bele, a cukor mennyiségét viszont csökkentettem, illetve, ha savanykás az alma akkor több cukor kell bele, megkóstólod amikor kezd forrni, ha nem lenne elég édes lehet beletenni még egy kis cukrot.


Holnap szeretném a linzert kipróbálni és gondoltam ezzel a lekvárral ragasztom össze.


0 comments:

Megjegyzés küldése